Een hele mooie dag voor Schönes podcast 025 die is samengesteld door aura one. Dit duo heb je al eens op kunnen zien op Drift en Into The Woods, maar wie zijn de mannen achter de naam? Hoe leerden zij techno kennen? En wat houdt ze bezig? Lees hieronder het interview terwijl je luistert naar de podcast.
Als eerste zijn wij zeer benieuwd naar waar de naam ‘aura one’ vandaan komt en hoe de samenwerking tussen jullie tot stand is gekomen?
Hugo: Haha dat is een best slecht verhaal. We kennen elkaar al sinds onze jeugd maar we wisten nooit van elkaar dat we beide wel eens last van migraine hebben. Totdat we een keer flink aan het feesten waren, waarop we vervolgens compleet uitgeteld met koppijn aspirientjes bij de garderobe voor elkaar aan het regelen waren haha. Vanaf dat moment zijn we daar een beetje mee gaan dollen, en hebben we op het moment dat we een naam voor onszelf moesten verzinnen dat als inspiratie gebruikt.
Nick: Haha ja, een vriend van ons noemt ons vandaag de dag nog steeds regelmatig “de gebroeders koppijn”. Maar over de samenwerking, in 2013 ging ik wat plaatjes draaien bij twee vrienden van me in Eindhoven, die al langere tijd house- en technofeesten organiseerde in de omgeving van Eindhoven. Er stond een nieuwe editie op de planning, en na een lange sessie achter de draaitafels vonden ze dat ik wel een plekje op de line-up verdiende. Omdat ik mezelf als een slaapkamer-dj zag, vond ik het een hele uitdaging om voor een zaal te gaan draaien waar ongeveer 400 man in ging. In die tijd draaide ik regelmatig met Hugo plaatjes op onze slaapkamers, en na een kort telefoongesprek besloten we het samen te gaan doen. Na een eerste keer samen op het podium werden we kort daarna gevraagd voor een tweede boeking in Amsterdam en besloten we verder te gaan als aura one.
Wanneer zijn jullie begonnen met dj-en, en wat of wie heeft jullie het meest beïnvloed om zelf met muziek bezig te zijn?
Hugo: Ik vond het nachtleven op jonge leeftijd al altijd net iets te interessant dus vanaf het moment dat ik eigenlijk voor het eerst op een techno feestje kwam, was mijn interesse voor elektronische muziek wel gewekt. Een vriend van me had twee draaitafels thuis staan waar ik wel eens op draaide. Vervolgens heb ik geld bij elkaar gespaard en zelf ook twee draai tafels en een mixer gekocht. Daar is het begonnen, achter in het schuurtje bij mijn ouders in de tuin haha. Nick kocht ook twee draaitafels en een mixer rond die tijd. In de laatste twee jaar van onze middelbare school hebben we denk ik in alle school pauzes alleen maar over techno en uitgaan zitten lullen.
Nick: In 2012 Had ik een tussenjaar, en woonde ik in Sint-Oedenrode, waar ik mijn dagen sleet in de lokale supermarkt. Met het geld dat ik daar verdiende besloot ik twee platenspelers, een mixer en een stapel plaatjes te kopen. Er waren doordeweeks weinig vrienden van me in de buurt, en stond daarom vaak avonden lang te oefenen met de platen die tijdens het uitgaan in de weekenden ervoor voorbij waren gekomen.
Hoe kunnen we jullie draaistijl omschrijven en hoe is deze geëvolueerd sinds jullie eerste gig?
Hugo: Ik denk dat we beide een gemeenschappelijke liefde hebben voor jaren 90 techno. Van die James Ruskin platen op Blueprint enzo.
In vergelijking tot toen we net begonnen proberen we vandaag de dag wat meer vooruit te denken en naar bepaalde momenten op te bouwen denk ik. De eerste paar gigs waren we meer bezig met de sickste platen die we toen destijds kenden draaien, ongeacht de setting. Vandaag de dag denken we van te voren beter na over wat voor set we willen draaien en hoe we dat gaan doen.
Nick: Helemaal mee eens, ik herinner me nog dat we ons stonden af te vragen of een 139bpm track van Dave Clarke omlaag konden pitchen zodat we deze in een openingsset konden draaien haha. En inderdaad, ik denk dat we ons vandaag de dag meer bewust zijn van tracks, en welke functie ze kunnen hebben in een setje.
Nick, jij runt Fade Blank, vertel ons eens iets over dit concept en jouw toekomstvisie?
Nick: In het verleden zagen ik en mijn compagnons, Roy Denteneer en Paul Pardoel, vaak dezelfde artiesten verschijnen op de line-ups in Amsterdam. Doordat we tijdens het uitgaan in Nederland en buitenland verschillende artiesten leerde kennen, zagen we in dat er veel meer artiesten waren die in onze ogen net zo interessant waren. Daarom besloten we ze een podium te geven. Aangezien deze artiesten vaak voor een eerste keer naar Nederland komen, vinden we dat zij ook de tijd moeten krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben. Daarom proberen we de artiesten altijd zo lang mogelijke settijden te geven. Het is tof om te zien dat veel artiesten op deze manier steeds vaker te vinden zijn in het Amsterdamse nachtleven. Na twee jaar verschillende edities in het Cruiquiusgilde en Radion zetten we nu door met nieuwe evenementen in de Shelter.
Ieder kind luistert naar muziek, wat luisterden jullie vroeger en hoe zijn jullie op techno uitgekomen?
Nick: Als kind, maar vandaag de dag eigenlijk nog steeds, luister ik veel naar hiphop. Ik zie alleen niet direct een verband dat leid tot techno. Ik denk eerder dat dit is ontstaan op de middelbare school, waar ik met vrienden begon te luisteren naar verschillende soorten elektronische muziek, van hardcore tot minimal. Vanaf daar heb ik mijn smaak op het gebied van elektronische muziek ontwikkeld zoals deze nu is.
Hugo: Als kind echt van alles. We hebben samen veel naar Nederlandse hiphop geluisterd. Kempi enzo haha. Toen we begonnen met uitgaan was minimal erg populair. Daar luisterde ik in het begin veel naar totdat ik Sandwell District ontdekte. Toen ging er echt een wereld voor me open.
Schönes Podcast nummer 25 staat op jullie naam. Hoe zijn jullie tot het samenstellen van de tracks in de podcast gekomen? En welke track uit deze selectie spreekt jullie het meest aan?
We hebben samen een hoop platen bij elkaar gelegd die we vet vinden en vervolgens een selectie gemaakt. Fatih Servet van Ryan James Ford spreekt mij erg aan. Die komt van de tweede release op zijn eigen label die twee weken geleden uit is gekomen.
Nick: Hugo en ik wisselen regelmatig tracks met elkaar uit, en vervolgens bepalen we samen een mooie lijn in een set of podcast. Vaak willen we dezelfde platen aan elkaar laten horen. Die tracks gebruiken we uiteindelijk ook vaak in onze sets, en vaak vechten we met een steen-papier-schaar battle uit wie hem mag draaien haha. De track voor mij in deze set is Ulterior van Mikron, de laatste plaat.